Suomalaiset jalkapalloilijat sekä jalkapalloseurat tuomitsevat rasismin ja syrjinnän kaikissa olomuodoissaan, sekä kentällä että sen ulkopuolella.
Jalkapallo yhdistää ihmisiä ympäri maailman taustasta riippumatta. Jalkapallon Pelaajayhdistys vetoaa, että kaikille ihmisille, riippumatta esimerkiksi etnisestä taustasta, ihonväristä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnosta, tarjotaan täsmälleen samanlaiset mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan ja urheiluun. Nostetaan yhdessä punaista korttia rasismille ja kaikenlaiselle syrjinnälle!
Jalkapallon kansainväliset toimijat ovat taistelleet rasismia vastaan jo pitkään. The Professional Football Strategy Council (PFSC), joka koostuu kansallisten liitojen edustajista (UEFA), seuroista (ECA), liigoista (EPFL) ja pelaajista (FIFPRO), hyväksyi yksimielisesti maaliskuussa 2013 päätöslauselman, jonka tarkoituksena on kitkeä kovinkin keinoin kaikki jalkapallossa esiintyvä rasismi. Kaikki edellä mainitut osapuolet ovat hyväksyneet yksimielisesti entistä tiukemman ohjelman nollatoleranssikäytännön aikaansaamiseksi.
Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto, FIMU ry, on tehnyt uraauurtavaa työtä yhdenvertaisuuden puolesta ja rasismia vastaan liikunnan kautta. FIMU edustaa Suomessa kansainvälistä Punainen kortti rasismille -järjestelmää, jonka suhteen jalkapallokenttä on ollut erityisen aktiivinen. Suomalaisissa eri sarjatasojen jalkapallo-otteluissa on näytetty konkreettisesti punaista korttia rasismille pelaajien johdolla jo vuodesta 2006. Viime vuosina myös sateenkaarisymbolit ovat tulleet tutuiksi urheilukentillä mm. kapteeninnauhojen ansiosta. Näin ollen punainen kortti rasismille -viesti on laajentunut vastustamaan kaikenlaista syrjintää ja edistämään yhdenvertaisuutta kattavammin. FIMU:n tavoitteena on kerätä eri urheilulajien, -seurojen ja -liittojen edustajat jatkossa samojen yhteisesti tunnettujen yhdenvertaisuutta edistävien tunnusten taakse.
- Suomessa on edelleen aivan liian paljon rasismia ja vähemmistöjen syrjintää. Meidän jokaisen tehtävänä on puuttua siihen. Polkupyörää ei kannata keksiä uudestaan. Punainen kortti rasismille on kansainvälinen järjestelmä, jossa puhutaan asioista oikeilla nimillä. Mekin toivomme, että suomalainen urheiluväki löytäisi yli lajirajojen samojen tunnusten alle, JPY:n kunniapuheenjohtaja Markus Juhola vetoaa.