Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Hyvinvoinnin työkalut: Tunnetaidot

Tunnetaidot

Jalkapallon pelaamiseen liittyy voimakkaita tunteita niin pelaajille kuin valmentajille, sekä muissa roolissa joukkueessa toimiville tai kannattajille. Tunteet vaikuttavat ihmisen kehoon, ajatteluun ja käyttäytymiseen. Tunteet ovat hyödyllisiä ja tuovat meille tärkeää tietoa ympäristöstä, toisista ihmisistä ja itsestämme.

Tunteiden säätely on prosessi, jolla vaikutetaan siihen, mitä koetaan, miten koetaan ja miten tunteita ilmaistaan. Tunteiden säätely tapahtuu monin eri keinoin ja se on jalkapalloilijalle tärkeä voimavara ja työkalu. Tunteiden säätely ei kuitenkaan tarkoita niiden kontrollointia, tukahduttamista tai kieltämistä. Itse asiassa, tällainen vain vahvistaa tunnetta ja mahdollisesti heikentää keskittymistä ja päätöksentekokokykyä eli taitoja, jotka ovat erittäin tärkeitä jalkapalloilijoille ja näin ollen voi heikentää urheilusuoritusta. Tunteiden säätely on tunteisiin tietoista vaikuttamista tiettynä hetkenä.

Onnistunut keino säädellä tunteita on:

  1. Hyväksy tunteet. Niin negatiiviset, neutraalit kuin positiiviset tunteet.
  2. Tunnista ja nimeä tunteet. Pelkkä tunteiden ääneen sanominen helpottaa ja auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi.
  3. Ymmärrä tunteiden syitä, tulkintoja ja seurauksia. Ymmärrys lisää itsetuntemustasi ja auttaa tulevaisuudessa säätelemään tunteita paremmin.
  4. Tunteiden ilmaiseminen. Voit pyrkiä vaikuttamaan tunnereaktioosi esimerkiksi hillitsemällä jotain tiettyä tunnetta. Muista kuitenkin sallia itsesi tuntea tunne myöhemmin, kun siihen on sopiva hetki.

Tunteiden hyväksyminen on kaikkien tunnetaitojen perusta ja olennainen kyky kaikille jalkapalloilijoille. Tunteiden hyväksyminen avaa mahdollisuuden tunteiden säätelylle ja hyödyntämiselle. Muista myös, että tunteiden läpikäyminen on olennaista suorituskykysi ja hyvinvointisi kannalta. Tunteiden kokeminen ja näyttäminen on osa inhimillisyyttä, urheilua ja jalkapallon pelaamista, eli normaalia. Älä siis kiellä tunteitasi. Tunteiden kokeminen ja näyttäminen ei ole heikkous vaan vahvuus, joka auttaa sinua oppimaan uutta itsestäsi ja muista ihmisistä, sekä kasvamaan ihmisenä.

© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.