Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Lopettamisen yksilölliset vaikutukset

Lopettamisen yksilölliset vaikutukset

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten koet lopettamisprosessin. Osalle lopettaminen voi olla helppo tai helpottava prosessi, kun taas toisille se voi olla vaikea kokemus. On erittäin normaalia käydä läpi moninaisia ajatuksia ja erilaisia tunteita urasi lopettamisen ohessa sekä sen jälkeen. Esimerkiksi vapauden tunne tai jonkintasoinen shokkireaktio ovat tyypillisiä tunteita uran lopettamisen jälkeen. Ajatukset. kuten ”Teinkö oikean päätöksen?” tai ”Olisiko minun pitänyt jatkaa uraani?” ovat erittäin luonnollisia sopeutumisaikana, eivätkä ne tarkoita, että katuisit tekemääsi päätöstään. Lopettamisen vaikutukset voivat olla niin positiivisia, neutraaleja kuin negatiivisia. Alla olevassa kuvassa on esitelty yleisiä urheilu-uran lopettamisesta johtuvia vaikutuksia:

Lopettamisesta aiheutuu erilaisia fyysisiä muutoksia kehoon, jos urheilija ei jatka urheilua samalla intensiteetillä. Tavallisimmat fyysiset muutokset ovat lihasmassaan vähentyminen ja rasvan määrä lisääntyminen kehossa. Nämä muutokset ovat erittäin normaaleja eikä niitä tule pelästyä. Lopettamisen jälkeiset kehonmuutokset ovat moninaisia ja yksilöllisiä. Ajan myötä keho ja mieli tasapainottuvat ja tottuvat niin sanottuun "uuteen normaalin".

 

 

 

On tärkeää myös huomioida, että jalkapallouran lopettamisesta saattaa seurata negatiivisia vaikutuksia. Näitä kutsutaan sopeutumisvaikeuksiksi. Monet pelaajat kokevat muun muassa jonkinasteista surua, menetyksen tunnetta ja stressiä ensimmäisen kolmen kuukauden aikana lopettamisen jälkeen. Menetyksen tunne voi olla henkilökohtaista (esim. lajiin liittyvät taidot), materiaalista (esim. palkan menetys) tai symbolista (esim. identiteetin menetys).

Apua sopeutumisvaikeuksiin kannattaa hakea matalalla kynnyksellä, jos oireet vaikuttavat negatiivisesti omaan hyvinvointiin tai ne ovat pitkäaikaisia. On myös hyödyllistä tunnistaa merkit, jotka saattavat viitata siihen, että koet sopeutumisvaikeuksia. Jos tunnistat itsessäsi oheisessa kuvassa esiteltyjä ominaisuuksia, saatat kokea pelaajaurasi lopettamisesta johtuvia sopeutumisvaikeuksia. Urheilun elämäntapa-asiantuntijat tai urheilupsykologit pystyvät auttamaan sinua näissä vaikeuksissa. Muista myös, että voit hyödyntää JPY:n Mental Health Online-palvelua. Sopeutumisvaikeuksista kertovia merkkejä ovat:

 

Noin 20% urheilijoista kokee lopettamiseen liittyviä sopeutumisvaikeuksia. Yleisempää on, että uransa lopettanut jalkapalloilija sopeutuu lopettamiseen onnistuneesti. Lopettamisen mahdolliset vaikutukset on kuitenkin hyvä tiedostaa, jotta vaikutukset eivät tule yllätyksenä. Lopettamiseen sopeutumista voidaan myös huomattavasti edistää ja tukea. Pelkkä tiedon lisääminen lopettamisprosessin vaikutuksista ja siihen vaikuttavista tekijöistä auttaa pelaajia sopeutumaan aktiiviuran jälkeiseen aikaan.

© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.