Loukkaantumisen prosessia auttavat tekijät
Loukkaantumisen tapahduttua, kuntoutumisen aikana olisi tärkeää, että a) haet tukea tukiverkostoltasi, b) sitoudut kuntoutumiseen alusta loppuun ja c) pyrit mahdollisuuksien mukaan olemaan osa joukkuetta kuntoutuksen ajan. Vaikka et voisi pelata ja treenata fyysisesti joukkueesi kanssa, voit tehdä kuntoutusohjelmaa esimerkiksi kentän laidalla ja sitä kautta ylläpitää normaalia jalkapalloilijan arkea. Joukkue voi toimia sinulle tukena, turvana ja motivaattorina. Muista kuitenkin kuunnella itseäsi ja tuoda ajatuksiasi kuntoutuksesta esille valmennukselle ja kuntoutustiimillesi. Liiallinen joukkueen treeneissä ja peleissä oleminen kuntoutuksen aikana voi myös olla haitaksi, jos se lisää ärsytystä, surua ja muita negatiivisia tunteita, koska et voi vielä liittyä pelaamaan muun joukkueen kanssa. Muita loukkaantumisen prosessissa auttavia asioita on esitelty kuvassa.
Seuraavaksi esittelemme tarkemmin kolme tärkeää loukkaantumisen yhteydessä auttavaa tekijää: tukiverkosto, mielikuvaharjoittelu ja tavoitteidenasettelu.
Tukiverkosto
Tukiverkoston tärkeyttä eri urasiirtymissä ja erityisesti loukkaantumisten yhteydessä ei voi tarpeeksi painottaa. Avun pyytäminen saattaa tuntua vaikealta ja monet urheilijat saattavat ajatella, että avun pyytämien on heikkoutta, tai he pelkäävät tulevansa arvostelluksi. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta, vaan on luonnollista tukeutua tukiverkostoon vaikeissa elämäntilanteissa. Tukiverkostosi on olemassa juuri sitä varten. Muista, että useimmiten avun pyytäminen on vaikeampaa kuin sen antaminen ja on todennäköistä, että tukiverkostosi haluaa auttaa. Avun pyytäminen osoittaa, että haluat kuntoutua ja palautua jalkapallon pariin mahdollisimman nopeasti.
Tukiverkostosi on todennäköisesti myös laajempi, mitä ajattelet. Oheisen tehtävän avulla (Tukiverkoston tunnistaminen) pääset hahmottelemaan ja tutustumaan tarkemmin omaan tukiverkostoosi. Tehtävän tarkoituksena on, että opit tunnistamaan oman tukiverkostosi, jotta tiedät mistä ja keneltä hakea apua loukkaantumistilanteissa.
Mielikuvaharjoittelu
Toinen loukkaantumisen prosessissa sinua auttava asia on mielikuvaharjoittelu. Mielikuvaharjoittelu tarkoittaa kokemuksen tuottamista, tai jo tapahtuneen tilanteen/asian uudelleen kokemista omassa mielessä. Mielikuvaharjoittelu on hyödyllinen työkalu jalkapalloilijoille kuntoutuksen ja palautumisen yhteydessä. Voit esimerkiksi käyttää mielikuvaharjoittelua seuraavissa asioissa:
Mielikuvaharjoittelua tulee harjoitella samalla tavalla kuin fyysistä taitoa eli sitä tulee säännöllisesti toistaa. Mielikuvaharjoittelua tehdessä on tärkeää, että määrittelet ennen harjoittelua, miten ja mitä varten aiot mielikuvaharjoittelua hyödyntää. On tärkeää myös, että noudatat harjoittelussa yleisiä mielikuvaharjoittelun ohjeita, joita on esitelty vasemmanpuoleisessa kuvassa. Jos haluat oppia lisää mielikuvaharjoittelusta suosittelemme, että otat yhteyttä psyykkiseen valmentajaan tai urheilupsykologiin.
Tavoitteiden asettelu
Kolmas loukkaantumisessa sinua auttava ja tukeva asia on tavoitteiden asettelu. Tavoitteiden asettelu on hyödyllinen työkalu erityisesti, kun tavoittelet loukkaantumisesta palautumista. Sitä voidaan hyödyntää motivoinnissa, sekä myös kuntoutuksen ja palautumisen nopeuttamisessa. Voit esimerkiksi asettaa itsellesi yksi tai kaksi isoa päätavoitetta, kuten päivämäärän, mihin mennessä toivot palautuvasi loukkaantumisesta. Päätavoitteiden rinnalle on hyödyllistä asetta pienempiä tavoitteita, jotka auttavat sinua matkalla päätavoitteitasi kohti. Pieni tavoite voi esimerkiksi olla ’tee kuntoutusliikkeet joka päivä’. Oheisessa tehtävässä pääset käytännönläheisesti asettamaan itsellesi kuntoutukseen ja palautumiseen liittyviä tavoitteita.
© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.