Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
Jumbo image

Jalkapallo ja kaksoisura

Kaksoisura

Jalkapalloilijan eli urheilijan kaksoisura tarkoittaa urheilu-uran ja toisen merkittävän elämän osa-alueen (uran) yhdistämistä. Tyypillisiä urheilijoiden ja jalkapalloilijoiden kaksoisuria ovat muun muassa opiskelun tai työn yhdistäminen urheilun kanssa. Alla olevassa kuvassa on esitelty tyypillisiä urheilijoiden kaksoisuria.

Kaksoisura on investointi nykyisyyteesi ja tulevaisuuteesi. Keskittyminen ammattimaiseen urheiluun ja pelikentillä kehittymiseen on myös hyvä vaihtoehto: tärkeää kuitenkin on, että sinulla on tulevaisuuden suunnitelma peliuran loppuessa. Ei ole olemassa täydellistä aikaa kaksoisuran aloittamiselle, mutta mitä aikaisemmin alat pohtia kaksoisuran aloittamista ja toteuttamista, sitä enemmän hyödyt siitä. 

”Kaksoisuran tarkoitus ei ole tehdä B-suunnitelmaa, vaan tehdä A-suunnitelmasta niin kokonaisvaltainen kuin mahdollista.”

Se, että kaksoisura haittaisi peliuraa on tyypillinen harhaluulo. Itse asiassa kaksoisuralla on päinvastainen vaikutus. Kaksoisurasta voi olla paljon hyötyä jo urasi aikana. Kaksoisuran potentiaalisia hyötyjä näet oheisesta kuvasta.

Kaksoisuran toteuttamiseen tarvitaan erilaisia taitoja, kuten aikatauluttamista, priorisointia ja kommunikaatiotaitoja. Näitä taitoja olet jo oppinut jalkapalloilijana urheilu-urasi aikana, sillä jalkapallouran aikana kertyy iso työkalupakki erilaisia taitoja. Tärkeää olisi, että opit hyödyntämään kyseisiä taitoja. Taidoista käytetään nimeä siirrettävät taidot (englanniksi=transferrable skills).

Siirrettävät taidot

Siirrettävät taidot tarkoittavat taitoja, joita opit urheilu-urasi aikana, ja joita voit käyttää muilla elämän osa-alueilla. Siirrettäviä taitoja voit siis hyödyntää esimerkiksi yhdistäessäsi jalkapallon ja opiskelun. Kyseiset taidot auttavat sinua myös muissa urasiirtymissä, kuten uran lopettamisessa. Siirrettävät taidot auttavat sinua siis pelaajaurallasi, sekä muilla elämäsi osa-alueilla. 

Monet työnantajat katsovat myönteisesti työnhakijan urheilutaustaa: erityisesti, jos hakija osaa hyödyntää urheilu-uran aikana opittuja taitoja myös työelämässä. Siirrettävien taitojen tunnistaminen ja tämän osaamisen sanoittaminen auttaa niin työnhaussa, CV:n tekemisessä, työhaastattelussa, kuin itse työn tekemisessä. Tavoitteenamme on auttaa sinua tunnistamaan ja sanoittamaan näitä taitoja. Tätä tarkoitusta varten pääset tunnistamaan omia siirrettäviä taitojasi tehtävän avulla (Siirrettävien taitojen tunnistaminen).

© Jatta Muhonen & Jalkapallon Pelaajayhdistys. Aineiston kopioiminen ilman lupaa on kielletty.